Как да предпазим домашните си любимци от коронавируса?Коронавирусът е познат още от 90-те години на ветеринарните лекари, твърди доктор Миладин Ядков от Пазарджик. Той и негови колеги са се сблъсквали неведнъж с вируса и са лекували домашни любимци. COVID-19 при хората е мутация на коронавирозата при животните, смята д-р Ядков. Те не могат да заразят човека с вируса, но няма категорично становище може ли да стане обратното. През февруари в Хонконг бе доказан случай на стопанин, заразил кучето си с вируса.

„Получи се мутация и не се знае обратният ефект от човек на животното дали ще стане възможен. През 1995 г. се разрази епидемия в Пазарджик. Тогава заразата поразяваше червата на животното. Коронавирусът има две форми или заразява червата, или фаринкса и бронхите. И двете са съпроводени с повръщане и диария“, заяви лекарят. По думите му животните често се заразяват от хората, но обратното не се е случвало досега.

Докторът обясни и как можем да предпазим домашните си любимци.

„Когато са малки, до шестия месец, ако получат такава симтоматика на повръщане, на разстройство, отказ от храна, температура, трябва да се обърнат към лекар.  Във всяка ветеринарна клиника можете да направите тест за коронавирус. Резлутатът става за 10 минути“, поясни докторът. И допълни, че животните, заразени с коронавирус умират рядко.Лекарят посъветва хората, които имат домашни любимци да ги водят редовно на преглед и да им дават имунно стимулатори.

 

Източник: NOVA

Коментирай:

Сподели и Харесай:


Leave a Reply

error: Content is protected !!