Най-известният български футболист почина в тежка катастрофа на магистрала ХемусРодният футбол преживя две тежки седмици и причините не бяха управленски и спортно технически, с които вече сякаш свикнахме.

Този свят напуснаха три емблематични фигури – Александър Костов, Красимир Безински и Динко Дерменджиев.

Легенди на Левски, ЦСКА и Ботев, но тъгатаа обедини фенове и играчи с всички цветове.

Когато говорим за напуснали ни легенди, може би най-емблематичният и разтърсващ случай е Георги Аспарухов – Гунди, който се ражда на днешния ден – 4 май, преди 76 години в София.

Безспорно най-голямото име в историята на Левски, символ на клуба, пише Дир.бг. Икона за всеки фен, дори и за тези, родили се доста години след кончината му.

Именно трагедията и катастрофата край Витиня придават митичен статут на Гунди, запазил се и до днес. Той вероятно никога няма да избледнее.Успехите му не са тайна за никого, а и за тях се е писало немалко.

Три шампионски титли, три Купи на страната с Левски и три участия на Световно първенство с България.

За „сините“ има 153 гола в 238 мача, има и 25 мача за пловдивския Ботев, където си партнира с починалия преди дни Динко Дерменджиев.

С класата и обаянието си, Гунди печели симпатиите на всички свои съвременници, в едни далеч по-романтични времена в родния футбол.

Славата му успява да излезе извън пределите на България, а ласкаво за него се изказват някои от най-големите имена в европейския футбол.

Боби Чарлтън – „Трябва да ви кажа че играчи като Аспарухов не се раждат често. Той беше вдъхновение за своя отбор. Вероятно ще трябва още дълго да чакате, за да се появи талант като него. Спомням си и сега мача ни на „Уембли“ през 68-ма. Сър Алф Рамзи ни беше казал, че българите ще играят доста защитно и че единствения играч, с който трябва да внимаваме, защото е изключителен, е Аспарухов. И ние доста внимавахме, но не достатъчно…“

Коментирай:

Сподели и Харесай:


error: Content is protected !!